2012. október 31., szerda

Az egyensúly őrzői




A farkasok valószínűleg már sosem fognak akkora számban élni a Földön, mint amikor háborítatlan pusztákon, erdőkben vadászhattak, de jobb helyzetben vannak, mint 100 éve. Több országban–például az Amerikai Egyesült Államokban– a farkast védelem alá helyezték. Óriási változás ez a korábbiakhoz képest! Vajon mi történhetett?
Egyrészt az emberek véleménye sokat változott. Manapság sokkal kevesebben tartanak jószágokat, így kevesebben féltik állataikat (és tulajdonképpen a vagyonukat) ezektől a ragadozóktól. Másrészt sok ismerettel rendelkezünk magukról a farkasokról is, így tisztában vagyunk vele, hogy nem kell tőlük félni, mert csak nagyon-nagyon ritkán, kivételes esetben támadnak az emberre. Emellett sokat megtudtunk arról is, milyen fontos szerepet játszik ez az állat a természetben.
A farkas csúcsragadozó, ami azt jelenti, hogy nincs természetes ellensége. Ezek az állatok jelentősen hozzájárulnak az egyes élőhelyek egyensúlyának fenntartásához. Például úgy, hogy elejtik a sérült, beteg egyedeket.

Nincsenek megjegyzések: